Bruke kortene

26. juni 2015 | 0 kommentarer

Mennesket er en kjemikaliefabrikk, og maskineriet i kjemikalifabrikken er

 • våre mentale mønster
 • følelser og tanker
 • det vi tror på
 • det som er viktig for oss
 • det vi ønsker oss
 • det som har skjedd
 • det vi tenker skal skje

Fabrikken summer rundt og beveger oss framover, sidelengs, oppover, nedover, bakover eller går i tomgang avhengig av hva vi nærer den med, hvilke innstillinger vi har stilt oss inn på, hvordan vi vedlikeholder og oppgraderer programvaren.

Kvaliteten i dette avhenger av indre og ytre påvirkning. Fra fortiden, det vi har lært, forstått og opplevd. Dagsformen og hvordan vi bruker viljen i øyeblikket. Samt hvilke tro, håp, tanker og planer vi har for framtiden.

Gjennom dette får maskineriet vårt styrke og kraft, blir kreativ, utholdende, glad og fri, eller tappes for krefter gjennom frykt, fortvilelse, bekymring, ensomhet, sinne eller at vi gir opp.

 

Operativsentralen – der makta ligger

Det finnes et hovedkvarter, en operativsentral i kjemikaliefabrikken. Et sted å påvirke, oppgradere, endre og styre kjemikalieproduksjonen. Et sted der makta, valgene og mulighetene ligger. Et sted du er sjefen, enten du praktiserer ledelsen aktivt eller tumler av gårde styrt av tilfeldigheter.

Ønsker du full kontroll og optimal ledelse, lærer du deg hvordan kroppen og hjernen fungerer. Der er NLP ditt beste valg og i særklasse.

Et annet virkemiddel som hjelper og bringer klarhet og oversikt, er ressurssterke spørsmål.

Hjernen vår er en svaremaskin. Når vi stiller spørsmål til oss selv, MÅ hjernen svare. Den kan ikke annet. Da får vi innsikt, kontakt og oversikt.

Akkurat dét er ekstremt bra, fordi:

”Mennesket er den mest avanserte skapningen vi kjenner til i hele Universet. Likevel er det mer vi ikke vet om mennesket enn vi vet.”

Både for deg som har lært deg NLP og alle andre, er å stille seg smarte, gode spørsmål en nøkkel til denne avanserte storheten. Det er også en nøkkel til løsninger, mestring, frigjøring, glede og livsutfoldelse.

Bruk disse kortene som du foretrekker. Trekk ett, del ut flere, bruk de alene, rundt middagsbordet eller sammen venner.

Svar ærlig, gi deg selv muligheten å være ekte og autentisk. Ingenting slår det! Ingenting er sterkere enn det. Ingenting er vakrere. Ingenting bringer mer håp og muligheter.

Gå i dialog og se hva som skjer..

 

Sånn bruker du kortene

© 2017 Trine Åldstedt, MetaResource AS

Å velge kort:

Har du opplevd å stå foran hylla i bokhandleren og bare visst at DEN boka skal du ha! Som om boka ”snakker” til deg?

Du kan la deg overraske og teste ut dette også når du velger et Nøklekort. Her er måter du kan bruke:

 • Spre kortene utover bordet og
  • Defokuser blikket (se i lufta rett over kortene, som om du dagdrømmer) og trekk det kortet som ”skiller seg ut”.
  • Lukk øynene og før den ikke-dominante hånda di over kortene. Det er den venstre for høyrehendte, og høyre for venstrehendte. Trekk det kortet som ”føles” mest.
 • Stokk kortene, del bunken og ta kortet som ligger øverst.

Eller bare trekk fra bunken det kortet du vil ha  🙂

 

Er det flere som er med, bestem dere på forhånd om:

 • dere begge skal svare på samme Nøklekort
 • dere trekker egne kort
 • eller trekker kort for hverandre

Måter og kontekster å bruke kortene på, er like mange som det er relasjoner eller du er åpen for vekst og læring. Se gjennom punktene under her, for inspirasjon og muligheter.

 

Alene:

Velg et tema, det kan være et utviklingsområde, noe du ønsker deg, noe du trenger hjelp til, en utfordring du vil få klarhet i, en situasjon som er låst og du vil ha i bevegelse.

Det kan være noe i deg selv, i en person du har vansker med, eller noe du sliter med. Det kan også være en drøm eller et mål du har, en person du ønsker å bli kjent med, en relasjon du vil forsterke.

Tenk på temaet, finn ditt kort og la deg inspirere av svaret ditt på spørsmålet. For hvem vet. Kanskje det er mer mellom himmel og jord, og at det ikke er tilfeldig at du trakk akkurat det kortet der..?

Trenger du inspirasjon eller generell klarhet, trekk et tilfeldig kort. Ønsker du mer informasjon, eller trenger mer klarhet, trekk et kort til.

 

I et forhold:

Det å trekke kort når en skal bli kjent, er en spennende måte å bli kjent på. Det er også sånn at ”samme hva du tror du er, er du alltid mye mer enn det”. Det betyr at selv om dere har vært sammen lenge, er det mer å både utforske og sette ord på som vil berike forholdet og skape dynamikk.

Dere kan velge på impuls og la samtalen utvikle seg, sette et tema og spørre med det i bakhodet, eller bruke de som hjelp til målsetting, utfordringer eller for en situasjon som har stagnert.

Som for alle situasjoner når du lar Nøklekortene få gjøre det de er laget for, vil svarene, effekten og den utvidede kommunikasjonen overraske dere.

 

Med familien:

Enten familien er åpen, lenkende og samkjørt, eller dere ikke vet så mye om hverandre eller har havnet i et mønster som trenger litt drahjelp videre, er Nøkler er sterkt verktøy å bruke.

Det kan skape både latter, nærhet og å bringe familien mer sammen å bruke Nøkler. Gjennom å sette ord på ting av betydning, blir dere kjent på vis som ellers ikke kommer til liv. Nøkler kan også åpne for tema eller prosesser som ligger brakk, og trenger å bli luftet ut.

Velg om det skal være et tema eller en kontekst og trekk kort som beskrevet over her, eller under i venneflokken. Om spørsmålet er av en slik art at det ikke lar seg gjøre, trekk et nytt kort.

 

I venneflokken eller som selskapslek:

Selv om dere er tett sammensveiset eller akkurat har møttes, er det mer å finne ut av og mere å berike relasjonen med.

Dere kan velge en felles kontekst for alle som er med, enten ut fra en utfordring elle ren mulighet for gjengen, eller la det være et personlig tema for den enkelte. Trekk et kort og svar ut fra temaet. Om spørsmålet er av en slik art at det ikke lar seg gjøre, trekk et nytt kort.

 

På toget:

Legg bort mobilen, pust litt og samle tankene dine. Hva trenger du? Hvilket tema, mulighet, utfordring eller kun inspirasjon vil løfte deg akkurat nå?  Ta opp Nøkler, og trekk et kort.

I ferien:

Med partner, i familien, med reisefølget eller bare de hyggelige på naborommet som du og dere blir kjent med, er Nøkler et perfekt verktøy for å bygge relasjon og utvikle samtaler av betydning.

 

I teamutvikling:

Dere er på teamsamling og skal ha en sosial bolk på kvelden. Å ta en runde med Nøkler vil bringe teamet nærmere hverandre, dere blir kjent på et vis det ellers tar år å utvikle – om det blir utviklet. Gjennom å svar på spørsmålene, finner dere ut særpreg og foretrukne tankemåter for den enkelte, og kan ta det med som ressurser i den videre teamutviklingen og å styrke arbeidsmiljøet.

Tema her kan vinkles inn mot mål eller utfordringer for teamet, eller åpen ut fra personlige ønsker.

Når evt. tema er valgt, trekk kort som beskrevet over. Om spørsmålet er av en slik art at det ikke lar seg gjøre, trekk et nytt kort.

 

Når du skal i selskap med ukjente

Den følelsen når du skal inn i et forsamling og snakke med ukjente. De færreste er bekvem da. Og hva snakker vi om? Den sedvanlige standarden: jeg heter, jeg jobber med, jeg bor, været.. Bruk av Nøkler vil trene deg i å tenke og kommunisere annerledes. Du vil være åpen for at det finnes svar på spennende spørsmål, ha ideer til meningsfulle ting å snakke om, og du vil skape samtaler av betydning med den og de du har overfor deg.

Kanskje har bruken av kortene gitt deg noen favoritt spørsmål å stille, eller du kan trekke et kort eller to før du går. Eller – skal kvelden og natten være lang, ta med deg Nøklene og la reisen starte 🙂

Innimellom kan det være behov for noen tilleggsspørsmål.

 

For eksempel noen som disse:

Kan du si noe om hva som er grunnen til det?

Si litt mer om hvordan?

Si litt mer om hva?

Sil itt mer om hvem?

Si litt mer om hvilke?

Kan du forklare dette mer for meg?

Hvordan synes du det var å snakke om dette?

Hva mer kan du si om dette?

 

 

Hva mer og hva nå?

Nøkler gir en unik mulighet for løft og videre vekst. Ingen kan manøvrere et parkert fartøy og mye i livet handler om å være i drift. Da kan vi styre, skape og forme det meste.

Du kan få enda mer ut av disse kortene, dersom du og dere tar dere noen øyeblikk til å oppsummere.

Når dere er ferdig og har svart på Nøklespørsmålene, spør hver enkelt:

 

Hva tenker du/jeg om det vi har snakket om?

Hva konkret ga dette deg/meg/oss?

Hvordan kan du/jeg/vi ivareta dette nå?

Hvordan kan du/jeg/vi bruke det best framover?

Gjennom å evaluere og trekke ut læring på denne måten, finner dere unikt GULL.

 

© 2017 Trine Åldstedt, MetaResource AS

 

Kan vi be om din hjelp?

Trine har dedikert sitt virke og  livsverk til å hjelpe mennesker til utvikling, gjennom å by på min ekspertise innen mental og følelsesmessig mestring.

Nå som du har Nøkler i dine hender – bruk dem! Som det meste annet i livet, er de kun så mye verdt som vi tar det i bruk og GJØR.

Vi vil be deg om hjelp. Kan du være så snill å sende oss noen ord om dine erfaringer med Nøkler. Kort eller langt, vi ber om at du deler med oss. Hvordan fungerer kortene. Hva gir de deg/dere.

Tusen takk for at du deler. Kortene er fine som gave også! Når du trenger flere får du dem gjennom MetaResource, det er fint om du sender erfaringen din dit, så høre rjeg det fra dem!
post@metaresource.no eller direkte i messenger.

Er du opptatt av tanketrening? Trenger du å lære mer om mental og følelsesmessig mestring?

MetarResource AS er en av landets ledende coachskoler og ressurssenter med ekspertise og spesialkompetanse innen tankesett, coaching og ledertrening. Gründer Trine Åldstedt er en av Norges første profesjonelle coacher, med dybdekunnskap på mange områder. Hun har vært med å lage bransjestandarden for coacher i Norge og er anerkjent for sin kvalitet. MetaResourcse eies og drives av Torbjørg Thim og Kristin Daly, og har tilbud til alle, fra ungdomskurs til coahingutdannelse, fra en-til-en coaching til bedriftsprosesser.
MetaResource  har avdelinger i Lillestrøm og Trondheim, og jobber også i andre byer med skreddersydde prosesser og kurs.